Projekt s názvem Přínos kohezní politiky EU pro rozvoj Jihočeského kraje je realizován s finanční podporou EU.

Jsme všude na jihu Čech.

Nový pořad na Jéčku!

Jaké projekty v Jihočeském kraji byly financovány Evropskou unií? Jaký je jejich přínos a jak z nich benefitují občané? Zapojte se i Vy do nového interaktivního pořadu o Evropských dotacích a buďte v obraze!


Stránka pořadu

Škola vaření s Honzou Krobem 26. 1. 2017 – Perníkový dort

Perníkový dort


(forma 18-20 cm)

Těsto


270 g hladké mouky vše
1 lžička jedlé sody
špetka soli
4 lžičky perníkového koření
½ lžičky nastrouhané pomerančové kůry
2 vejce
150 g hnědého cukru
125 g másla
100 ml smetany (asi 35 – 40% obsah tuku)
150 ml mléka


Troubu si předehřejeme na 180°. Formu si vyložíme pečícím papírem a stěny potřeme máslem a vysypeme po stranách moukou.
Rozpustíme si máslo a necháme zchladnout. V míse šleháme vejce s cukrem, dokud nám nevznikne nadýcháná světlá pěna, přibližně 4-5 minut.
Do jiné mísy prosejeme mouku s perníkovým kořením, jedlou sodou a špetkou soli. Můžeme přidat pomerančovou kůru.
K máslu přidáme smetanu a mléko. Do vaječné směsi postupně vmícháváme moučnou (na třikrát) a máslovou (nadvakrát) směs. Vznikne nám tekuté těsto. Těsto přendáme do formy a pečeme 15 minut na 180°, poté stáhneme troubu na 160°a pečeme dalších asi 50 minut. Po 50  minutách vyzkoušíme tzv, špejlový test, zda už je těsto upečené. Těsto po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.


Svařené ovoce
200 g lesní směsi (zmražené nebo čerstvé)
50 g cukru
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce pomerančové šťávy
1 celá skořice


Ovoce provaříme se skořicí a pomerančovou šťávou, přidáme cukr, lehce prohříváme, dokud se nerozpustí cukr.
Přidáme lžíci škrobu, ještě provaříme, dokud směs nezhoustne a sundáme z ohně. Necháme vychladit.


Krém
250 g mascarpone
250 g smetanového sýra
200 ml smetany
100 g moučkového cukru


V míse lehce promícháme mascarpone se smetanovým sýrem a cukrem. Přidáme smetanu a šleháme, dokud nám nevznikne lehký a nadýchaný krém.


Sestavení
Dort 2x prořízneme. Na první část dáme polovinu vychladlého ovoce a rozmažeme, nerozmazáváme úplně ke krajům.  Na ovoce dáme ¼ krému a rozetřeme, nemusíme úplně ke krajům. Dáme ⅔ korpusu, dáme druhou polovinu ovoce a rozetřeme 2/4 krému. Dáme poslední část korpusu, rozetřeme do hladka 3. část krému a zbylý krém rozetřeme postranách. Uhladíme stěrkou. Zdobíme brusinkami, které namočíme ve vodě a obalíme v cukru. Použijeme na zdobení dortu.
 

Jéčko Man

Všechny příspěvky

Reklama 1

Reklama 2

Nejoblíbenější pořady

Reklama 3