Projekt s názvem Přínos kohezní politiky EU pro rozvoj Jihočeského kraje je realizován s finanční podporou EU.

Jsme všude na jihu Čech.

Nový pořad na Jéčku!

Jaké projekty v Jihočeském kraji byly financovány Evropskou unií? Jaký je jejich přínos a jak z nich benefitují občané? Zapojte se i Vy do nového interaktivního pořadu o Evropských dotacích a buďte v obraze!


Stránka pořadu

Jihočeské restaurace evidují v systému EET prodlevy při placení

České Budějovice (ČTK) – Větší prodlevy při placení vidí jako největší komplikace někteří provozovatelé jihočeských restaurací po prvním měsíci užívání elektronických pokladen. Vystavování účtů pro jednotlivé hosty zabere více času než v minulosti. Vyplývá to z ankety ČTK. Povinnost užívání elektronické evidence tržeb (EET) pro provozovatele restaurací a ubytovacích služeb platí od 1. prosince loňského roku.

„Někdy nastane delší odmlka v systému, než se nám podaří vytisknout účet. Ale jinak jsme žádnou výraznější změnu nezaznamenali,“ uvedl například vedoucí českobudějovické restaurace Masné krámy Tomáš Olejník.

Právě prostoje při placení brzdí provoz i táborské restaurace Střelnice. „Připravujeme velké akce, kdy obsluhujeme například 400 hostů. Pokud každému musíte vystavit účet zvlášť, ten čas se nasčítá,“ řekl provozovatel Střelnice Josef Németh. Dodal, že příprava každého účtu zabere minimálně 15 až 20 vteřin. „Hosté tak potvrzení většinou ani nevyžadují, takže je nakonec stejně vyhazujeme,“ uvedl.

Časovou prodlevu při přípravě účtu evidují také v českobudějovické restauraci Zátkův dům. To se podle provozovatelů stává prakticky denně. „Na oběd přijdou čtyři lidi k jednomu stolu. Zatímco dřív stačilo, když jsme vyjeli jeden účet a pak jim ho rozpočítali, teď musíme připravit pro každého účet zvlášť,“ řekl Martin Falta ze Zátkova domu. Podle něj existuje způsob, jak celý proces úhrady útraty urychlit. Ale vyžaduje to nakoupení dalších technologií. „My nejsme velký podnik a přesto nás přechod na EET stál asi 50.000 korun. Další náklady do toho nechceme investovat,“ uvedl.

Provozovatel českokrumlovské restaurace Papas Jan Berka uvedl, že mu na novém systému vadí jiná věc. „Je to takový fenomén udavačství, kdy někdo nahlásí, že v určitém podniku účtenky nevystavují. Zdá se mi to jako cesta, jak snadno udělat problémy konkurenci,“ řekl.

Ilustrační snímek. Foto: jaknaetrzby.cz

Pavel Kroupa

Všechny příspěvky

Reklama 1

Reklama 2

Nejoblíbenější pořady

Reklama 3